The Town that Roofed the World

Rond 1750 ontstond het huidige dorp toen de de leisteen mijnen in het gebied ontgonnen werden. Tussen 1860 en 1880 groeide de leisteen industrie en daarmee ook de bebouwing in en rondom Blaenau Ffestiniog. Ook werden de wegen en de spoorweg aangelegd om leisteen te vervoeren richting de kust. Vandaar werd het door heel Groot Brittanië verspreid om als dakbedekking toegepast te worden.

Na 1950 nam de vraag naar leisteen af en werden de mijnen langzaam maar zeker gesloten. Dit had grote gevolgen voor de bevolking van dit dorp. Het inwoner aantal nam af van rond 12.000 in 1881 naar ongeveer 5.000 in 2010.

Toerisme

Met het verdwijnen van de leisteen industrie werd toerisme een belangrijke bron van inkomsten. De oude spoorweg richting de kust, Porthmadog, werd hersteld en als toeristen trein geopend. De stoomtreinen zelf zijn prachtig gerestaureerd en een attractie op zich. Het ca. 20 km lange spoor, dat door de bergen zijn weg zoekt richting de kust, biedt spectaculair uitzicht over dit prachtige berggebied. zie ook de website van de Ffestiniog & Welsh Highland railway

LLechwed Slate Caverns

De oude leisteenmijn is open gesteld voor toeristen en biedt een kijkje in het leven en werk van de oude mijnwerkers. Een kabel trein brengt je 150 meter diep onder grond, waar je onder leiding van een gids de mijnen doorwandelt. Ook bovengronds is er veel te zien, het uitzicht richting Mount Snowdon en Harlech Castle zijn de moeite alleen al waard! Zie de Llechwedd website voor meer informatie.

Zip world/ Bounce Below

Voor de echte "thrill seekers" bieden de mijnen tegenwoordig ook avontuurlijke activiteiten. Zo kun je in de oude mijn trampoline springen bij Bounce Below. Of je bezoekt Zip World voor een hele bijzondere zip line ervaring. Meer weten, bekijk de Zip World website hier.

Mountain bike trails

Voor de mountainbike liefhebbers is een bezoek aan Antur Stiniog en de Stiniog trails zeker de moeite waard. Je huurt hier eenvoudig een mountainbike en laat je vervoeren naar de top van de heuvels. Vervolgens fiets je over uitdagende trails naar beneden. De trails worden ook gebruikt bij (internationale) wedstrijden en zijn dus van zeer hoog niveau!

Klik hier voor meer informatie over de trails, mountainbike verhuur en de outdoor winkel in het centrum.